Construcció bioclimàtica i ecoeficient

07 | 12 | 20
| Marca Feliu
  • zonasclimáticas
  • CasaPasiva

Gràcies a José Gaspar de TriarqStudio comptem amb aquest article al nostre blog.

Des de bon principi la Humanitat es protegeix de les inclemències meteorològiques i anhela aconseguir la temperatura adequada dins de les edificacions que construeix. 

Avui estudiem les zones climàtiques pròximes a la nostra (la temperada) i la tecnologia de la Casa Passiva o 'Passivhaus' (d'ara endavant usarem aquesta denominació alemanya) que acaba amb l'estrès tèrmic i aconsegueix un consum energètic gairebé nul. Aquesta solució va sorgir a Europa central. No és casualitat: en aquells Estats el sistema constructiu ha de superar des de sempre temperatures sota zero persistents.

Zones climàtiques des de Escandinàvia al Senegal:

Freda: molt baixes temperatures tot l'any, els habitatges són de base sobre elevada amb una bona cambra d'aire amb els seus tancaments en capes de fusta superposades i cobertes de pendents pronunciades també amb diverses capes de fusta. Els habitatges compten amb tres sistemes de calefacció (sòl radiant elèctric, llenya en gran estufa i gas en caldera) l'estanquitat de l'espai vital és gairebé absoluta.

Continental: forts contrastos de temperatura entre hivern i estiu, una construcció massiva amb petites obertures que preserva del fred i la calor. Van desenvolupar calderes ceràmiques amb un recorregut del seu tub sinuós per a anar repartint la calor.

Temperada (la nostra): temperatures no extremes, tradicionalment els habitatges eren de gruixuts murs amb finestres. La Planta Baixa estava dedicada als animals i estris, la intermèdia a l'habitatge pròpiament dit i,finalment, el pis superior exercia com bajocubierta de graner i traster. Les cases amb patis centrals i porticats ajudaven a crear espais d'ombra a l'estiu. Durant l'hivern el trànsit per l'habitatge tenia lloc d'habitació en habitació sense sortir al pati.

Muntanyenca amb influència atlàntica: a l'Antiàtlas marroquí, zona muntanyenca, calor a l'estiu combinada amb caigudes de temperatura nocturnes, les Kasbahs d'argila consisteixen en gruixuts murs de tova d'argila i palla.

Tropical: al Senegal temperatures altes clima humit els habitatges són bambolines lleugeres amb una densa coberta que protegeixi del sol i de l'estació de pluges. 


Premisses de la 'Passivhaus'

Minimitzar intercanvis de temperatura entre exterior i interior


Eliminar els ponts tèrmics


Aconseguir l'estanquitat gairebé absoluta per a evitar pèrdues de temperatura.


Ventilar de manera que no es perdi temperatura

Premisses d'una Rehabilitació Bioclimàtica

No ens enganyem, únicament l'obra nova pot complir els estàndards 'Passivhaus'. Ara bé, mitjançant la rehabilitació podem acostar-nos a les seves prestacions seguint els passos que enumerem a continuació:

Potenciar les bones orientacions solars de l'habitatge


Aprofitar la incidència del sol a l'hivern i mitigar-lo en estiu els porxos a Sud, les viseres, els ràfecs, les làmines, persianes, tendals regulables i brisoleils afavoreixen l'entrada dels raigs solars hivernals més horitzontals i impedeixen els estiuencs més verticals.


Afavorir les ventilacions creuades entre dues orientacions oposades o diferents com entre una de les façanes i un pati.

Aïllar els tancaments exteriors si pot ser per l'exterior per a eliminar de manera simultània els ponts tèrmics si aquest aïllament ho fem arribar a una fusteria eficient. Cuidar les juntes de materials de manera extraordinària. Cal tenir en compte que l'aïllament és necessari tant per al fred com per a la calor.

Posar fusteries els marcs de les quals siguin de fusta d'un gruix i densitat suficient o siguin d'alumini amb trencament de pont tèrmic i que tinguin uns vidres d'aïllament tèrmic reforçat i baixa emissivitat.

Optar per construcció pràcticament hermètica

Ventilar de manera que no es perdi temperatura a base de bescanviador tèrmic, bescanviador d'aire que té l'avantatge de la ventilació constant, ventiladors, filtres, condicionador d'aire, precalentador d'aire i humidificador o extractor d'humitat de l'aire. Aconseguint que la temperatura de l'aire entrant sigui similar a la de l'interior de l'habitatge. Amb tots aquests sistemes es poden aconseguir unes taxes de recuperació de calor de fins al 90%. Actualment, la pandemía ha posat todavia més de relleu que la ventilació dels espais té especial importància en evitar la concentració vírica.


Una reflexió final: aplicar la casa passiva a la vora del Mediterrani és ideal donat el seu clima benigne suposa el passaport a un consum nul. Això és així donat que aquesta tecnologia ja aconsegueix un consum gairebé nul en climes molt més extrems. Per tant, des de TriarqStudio i Finques Feliu l'encoratgem a fer-ho.

A Finques Feliu estem a la seva disposició per a qualsevol dubte.