Pep Feliu:"En interiorisme tot va en funció de l'ús,la forma i la funció"

20 | 05 | 19
| Marca Feliu

 

1. Com planteges un espai partint de 0?

Abans de res em plantejo perquè m'ha escollit el client. Pot haver-ho fet per comentaris previs, per l'estil, per projectes d'ús públic on he participat, etc. El que és important és tenir una interlocució sincera i professional on les dues parts ens hem de sentir a gust per impulsar el projecte que vol el client on pugui aportar des del moment 0.

Inicialment hem de tenir en compte l'ús que l'usuari vol donar a aquest espai. Segons això hem de fer un ranking de l'ús sectoritzat, això vol dir, que de 24 h que té el dia hem de saber quantes es dediquen a cada espai per donar-li una certa amplitud en concordança al temps que és emprat. A no ser que la nostra casa sigui també la nostra oficina professional, el temps que estem a l'habitatge desperts és al voltant de 6 hores.

2. L'ús influeix en la decisió de disseny?

El concepte de disseny per mi és homogeni i minimalista. És a dir, tot té: sentit, funció i forma. En virtut d'això, i prèvia explicació al client, escullo uns materials determinats és essencial que aquests no siguin dissonants amb l'objecte on seran aplicats. Per exemple, no tindria sentit, una taula de tela!.

3. Quines funcions et demanen freqüentment?

Les funcions han de ser útils i objectives per explicar amb lògica al client quins materials usarem. Per example, a la zona de relax uso materials tous -com ara coixins- mentre que en una zona d'estudi els materials han de ser durs: pensem en la típica taula on treballem. Un altre aspecte vital pel confort és la il·luminació per regular-la s'ha de tamisar amb cortines perquè la llum solar no sigui agressiva. Així mateix, crec que la llum elèctrica s'ha de sectoritzar acord a la finalitat que volem assignar a cada objecte on impacta la llum: no tindria sentit il·luminar la tele mentre que en té molt col·locar llum sobre el seient on llegirem o, de forma lleugera i immediatament a sobre, la pintura que ens agrada. El confort acústic també és crucial , concretament la reverberació ha de ser disminuïda en cada una de les superfícies d'impacte i rebot mitjançant plaques al sostre. De la mateixa manera s'han de tenir en compte les propietats dels diversos materials. Per exemple, si les cortines están alçades però hi ha el vidre tancat el so rebotarà en ell.

4. Quin paper juga la il·luminació artificial i fins a quin punt juga la llum natural?

Un aspecte de la il·luminació sectoritzada que no he tractat abans és que afavoreix l'aparença d'amplitud d'una habitació. Les impressions no són reals però són les nostres aliades (i,per cert, les del client). Segons el disseny podem afavorir l'entrada de llum natural amb una gran extensió de finestres.

5. Com tractes el tema de l'accessibilitat física?

L'accessibilitat és un argument de venda  i, atenció, no solament per persones amb diversitat funcional també hem de pensar en la 3ª edat. Algunes millores/adaptacions que em demanen són: posar plaques d'inducció i no foc a la cuina, banyeres adaptades amb barres d'acer inoxidable prou amples perquè puguin entrar cadires, dutxes regulables, els mecanismes de les portes han de ser fàcils, els mànecs de les portes tendir a ser arrodonits, les altures no poden ser de més de 70 cm i les portes prou amplies per una cadira de rodes. Més enllà d'això hi ha moltes millores concretes i, sobretot, els meus anys al sector m'han ensenyat com d'important és en aquest àmbit la personalització.

6. Quines prioritats tens a l'hora de distribuir un espai?

Pot semblar repetitiu però tinc en compte el repartiment de l'espai a les diferents hores del dia. És important preguntar al client però també presentar-li una orientativa divisió dels usos: viure en una casa és una experiència que es justifica per la satisfacció que n'extraiem.

7. Com esculls el mobiliari?

Parteixo d'un un concepte cultural i, sí se'm permet el simil, existeix molt "big data" sobre interiorisme minimalista i després un criteri personal que explicito al client de forma transparent. El tipus d'elements escollits té molt a veure amb aquest i amb prestigi associat a marques i qualitats determinades del mobiliari que utilitzo. A vegades, fins i tot, em nego a incorporar elements que no satisfan el meu "concepte cultural" en projectes que signo. Per mi la honestedat professional és una prioritat.

Fins aquí la nostre primera incursió en l'interiorisme explicat per a tothom per un professional. Volem que llegeixis continguts variats.